enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyi partizafer partisiIspartaHaberYerel HaberYerel SeçimIsparta HaberIsparta HaberlerGündemGazetelerAstrolojiBurçlarIsparta Hava Durumu
DOLAR
32,3722
EURO
34,7418
ALTIN
2.394,19
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta
Az Bulutlu
21°C
Isparta
21°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Açık
21°C
    medya ekibi
    medya ekibi

    AB’den Microsoft ile OpenAI ortaklığına inceleme: Soruşturma başlatılabilir

    AB’den Microsoft ile OpenAI ortaklığına inceleme: Soruşturma başlatılabilir
    10.01.2024 10:46
    5
    A+
    A-

    Avrupa Birliği’nin (AB) rekabet düzenleyicisi, Microsoft‘un OpenAI’ye yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımın birleşme kurallarına takılıp takılmadığını araştırıyor.

    Bu durumun son zamanlardaki yapay zeka anlaşmalarının en büyük ortaklığına yönelik resmi bir soruşturmaya yol açabilecek somut bir adım olduğu kaydedildi.

    “AB BİRLEŞME YÖNETMELİĞİNE GÖRE KONTROL EDİLİYOR”

    Komisyonun yaptığı açıklamada, “Avrupa Komisyonu, Microsoft‘un OpenAI’ye yaptığı yatırımın AB Birleşme Yönetmeliği kapsamında gözden geçirilebilir olup olmadığını kontrol ediyor” dedi.

    13 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM İNCELEME ALTINDA

    Financial Times’ın haberine göre, ABD ve Birleşik Krallık rekabet düzenleyicileri, Microsoft’un yapay zeka ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’ye yaptığı 13 milyar dolara varan yatırımı incelemeye almış durumda.

    Yatırımcıların ve Büyük Teknoloji şirketlerinin geçen yıl yapay zeka start-up’larına milyarlarca dolar akıtmasıyla beraber bu ortaklık teknoloji sektörünün en kazançlı bağlantılarından biri haline geldi.

    Geçtiğimiz aylarda Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu, Microsoft ve OpenAI arasındaki anlaşmayı inceleyen ilk rekabet gözlemcisi oldu.

    Kasım ayında start-up’ta yaşanan karışık bir kurumsal anlaşmazlık, CEO Sam Altman’ın günler sonra yeniden işe alınmadan önce yönetim kurulu tarafından görevden alınmasına yol açmıştı.

    Diğer yatırımcılarla birlikte Altman’ın görevine geri dönmesi için bastıran Microsoft,  Sam Altman’ın CEO’luğa dönmesiyle birlikte OpenAI’nin yönetim kuruluna oy hakkı olmayan bir gözlemcisini dahil etti.

    SORUŞTURMA BAŞLATILABİLİR

    AB’nin incelemesinin bir ön adım niteliğinde olduğu, ancak yeterli gerekçelerin bulunması durumunda komsiyonun tam bir soruşturma başlatmayı tercih edebileceği kaydedildi.

    Komisyon ayrıca “büyük dijital piyasa oyuncuları ile üretici yapay zeka geliştiricileri ve sağlayıcıları arasında imzalanan bazı anlaşmaları incelediğini” ve “bu ortaklıkların piyasa dinamikleri üzerindeki etkisini araştırdığını” söyledi.

    SİLİKON VADİSİ ZİYARETİNDE AÇIKLADI

    AB’nin rekabetten sorumlu müdürü Margrethe Vestager, ABD’nin önde gelen teknoloji yöneticileriyle görüşmek üzere Silikon Vadisi’ni ziyaret ettiği esnada Microsoft’un ChatGPT geliştiricisi OpenAI’ye yatırımının incelendiğini açıkladı.

    Ofisinden yapılan açıklamada Vestager’in gezi sırasında OpenAI’nin üst düzey yetkilileriyle görüşeceği belirtildi.

    Microsoft, “2019’dan bu yana OpenAI ile her iki şirket için de bağımsızlığı korurken daha fazla yapay zeka inovasyonu ve rekabeti teşvik eden bir ortaklık kurduk. Son zamanlarda değişen tek şey, Microsoft’un artık OpenAI’nin yönetim kurulunda oy hakkı olmayan bir gözlemciye sahip olacak olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

    Geçtiğimiz ay Microsoft başkanı Brad Smith, OpenAI ile ilişkilerinin bir satın almadan ziyade çok daha farklı olduğunu söyledi.

    ETİKETLER: , ,
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    sanalbasin.com üyesidir