enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyi partizafer partisiIspartaHaberYerel HaberYerel SeçimIsparta HaberIsparta HaberlerGündemGazetelerAstrolojiBurçlarIsparta Hava Durumu
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta
Az Bulutlu
25°C
Isparta
25°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
    medya ekibi
    medya ekibi

    Başkan Şahin İhracatta Yaşanan Sorunları Konuştu

    BAŞKAN ŞAHİN İHRACATTA YAŞANAN SORUNLARI KONUŞTU

    Başkan Şahin İhracatta Yaşanan Sorunları Konuştu
    20.10.2023 17:03
    13
    A+
    A-

    Akdeniz Bölge Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında, TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı.

    Toplantıda Oda ve Borsalar; yeni kurumsal kapasite inşa etme süreci ve hizmet kalitesini artırmak için yapılacaklar istişare edilirken, üyelerin sektörel, bölgesel sıkıntı ve talepleri de değerlendirildi.

    Toplantıya katılan Yönetim Kurulu Başkanımız Hüdai Şahin, İlimizin sorun ve taleplerini iletme yolunda girişimlerde bulundu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile özel konuşma imkanı bulan Başkan Şahin, şu sözlere yer verdi:

    “2022 yılında 1 milyon 200 bin ton üretimin yapıldığı Isparta elması, Borsamızın girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Isparta elmasının coğrafi işaret belgesi alması ile birlikte ihracatın artacağından hiç şüphemiz yoktur. Dünyadaki coğrafi işaret pazarı 200 milyar dolar seviyesinde. Isparta elması coğrafi işaretle bu pastadan daha fazla pay alacaktır.

    İlimizin tarım potansiyeli ise, ülkemizde üretimi ve ihracatı yapılan birçok tarım ürününde 1. sıradadır. elma, gül, lavanta ve barbunya da 1. sırada, karanfilde 2. sırada, vişne, kiraz ve kayısıda 4, 6 ve 7. sıradadır fakat ihracatın önünde bazı engeller var. Bunların kaldırılması, ülkemizin ekonomik değerinin artmasında katkı sağlayacaktır.

    Özellikle elmada büyük potansiyel olan Mısır ve Endonezya gibi ülkelerde bürokratik süreçlerin hızlandırılması, izinlerin tamamlanması ve serbest ticaret anlaşmalarının imzalanması ve yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Elmada yurt dışı pazarımız olan Mısır da bize uygulanan %40’lık gümrük vergisinin kaldırılması büyük oranda üreticimizi ve tüccarımızı rahatlatacak, ihracat oranımızı yükseltecektir. Diğer bir konumuz ise lojistik giderleri. İhracatta lojistik giderlerine özel indirim veya destek sağlanması özellikle kiraz gibi kısa ömürlü ürünlerde, havayolu kargo imkanının uygun fiyatlarla teşvik edilmesi gerekmektedir. Böylelikle Çin, Tayvan, Endonezya, Malezya ve diğer uzak ülke pazarlarına giriş imkanı sağlayacaktır.” dedi.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, çalışmalarından ve girişimlerinden dolayı Başkan Şahin’e teşekkürlerini iletti. İhracat konusunda önemli konulara değindiğini ifade eden Sayın Hisarcıklıoğlu, konuyu ilgili yetkililer ile görüşeceğini söyledi. Ayrıca, 28 Ekim’de Mısır Ticaret Bakanı ile yapacağı toplantının gündemine de alacağını ifade etti.

    Toplantı sonrası Başkan Şahin, 08-11 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan 18. Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’mıza TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetimini davet etti.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    sanalbasin.com üyesidir