enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyi partizafer partisiIspartaHaberYerel HaberYerel SeçimIsparta HaberIsparta HaberlerGündemGazetelerAstrolojiBurçlarIsparta Hava Durumu
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta
Parçalı Bulutlu
25°C
Isparta
25°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C
    medya ekibi
    medya ekibi

    CUMHURİYET’İN DEMİREL’İ 99 YAŞINDA

    CUMHURİYET’İN DEMİREL’İ 99 YAŞINDA
    01.11.2023 13:32
    30
    A+
    A-

    Isparta’nın yetiştirdiği devlet adamlarından 9. Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman Demirel bugün 99 yaşına girdi.

    Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy köyünden devletin zirvesine çıkan Süleyman Demirel’in doğumunun üzerinden tam 99 yıl geçti. Neredeyse Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan Demirel, demokrasinin de ne demek olduğunu dünyaya gösteren ender devlet adamları arasında yer alıyor.

    SÜLEYMAN DEMİREL BİR KEZ DAHA ANILACAK

    Demirel Vakfı tarafından Süleyman Demirel adına anma töreni düzenlenecek. Gerçekleştirilecek olan etkinliklere ilişkin şu açıklama yapıldı: “

    1 KASIM 2023

    11.30 Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel’in 99. Doğum Günü nedeniyle, Demirel Vakfı tarafından Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Anıtmezarı’nda düzenlenen Anma Töreni

    – Çelenklerin Konulması

    – Saygı Duruşu

    – Konuşmalar

    – Duaların okunması

    – Aile yakınlarına taziyelerin sunulması

    (İslamköy-Çalcatepe)

    14.30 Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel’in 99. Doğum Günü nedeniyle

    Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen Anma Töreni ve Panel

    – Saygı Duruşu ve İstiklal marşı

    – Süleyman Demirel Anma Etkinliği Panel

    – Prof. Dr. Şaban SİTEMBÖLÜKBAŞI

    (Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü)

    – Prof. Dr. Hakan Mehmet KİRİŞ

    (Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü)

    – Prof. Dr. Hamza Bahadır ESER

    (Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü)

    (Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi-Süleyman Demirel Üniversitesi)

    AYLİN CESUR’DAN ANMA MESAJI

    Süleyman Demirel’in Doktoru ve Başdanışmanı olan Isparta eski Milletvekili Dr. Aylin Cesur, 99’ncu yıldönümü nedeniyle şu açıklamayı da yaptı: “1 Kasım 2023, Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in 99. Doğum günüdür. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılının 2. gününde iyi ki Cumhuriyet var, iyi ki Atatürk var diyorum, milletçe 29 Ekim’de bunu dedik ve 100. yılımızı kutladık. Ve iyi ki Süleyman Demirel gibi Büyük Atatürk’ün emanetine sahip çıkan ve onu yücelten devlet adamlarımız var diyorum. Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924’de İslamköy’de doğdu. Doğum Günlerinde kendisini binlerce arayan ve Güniz Sokağa ziyarete gelen olurdu. Bu ziyaretçilerin başında dava arkadaşları vardı. Aslında mesele doğum günü kutlamak değildi. Cumhuriyetle yaşıt bir dev adamın, bu ülkenin insanına adadığı ömrünün nasıl geçtiğine tanıklık eden dostları ile büyük bir sevinçle kutladıkları, aslında son bir yılın muhasebesinin yapılmasıydı. Kendisinin her sene siyaset arkadaşlarına yaptığı teşekkür konuşmasında üzerini vurguladığı bir şey vardı: “Kırk yıl boyunca ülkenin bütçesini kullandıkları halde tek bir kör kuruşun hesabı kendilerine sorulamamıştı, bu muhasebeden hep alınlarının akıyla çıkmışlardı. Tek bir damla kanın da kendilerine hesabı sorulacak bir zemine neden olmamışlardı.” Aldığı son nefesine hizmetle geçecek ömrünün yeni yaşında yaptıkları muhasebe de, aslında Cumhuriyetle yaşıttı. Süleyman Demirel’in en yakın dava ve çalışma arkadaşları, Türkiye’nin her yerinden yüzlerce kilometre uzaktan gelen Demirel Sevdalıları ve Değerli Hemşerileri, 1 Kasım’larda bir araya geliyoruz, önce kendisinin ebedi istirahatgahında bir araya gelip dua ediyoruz, sonra da adını taşıyan Süleyman Demirel Üniversitemizde bir arada oluyoruz, anma etkinliğinde hasret gideriyor, gençlere Demirel’i anlatan değerli konuşmacıları dinliyoruz. Bunların da hepsi Cumhuriyet ve ona sahip çıkan nesiller sayesinde oluyor, O’na inanan her bir ferdine minnettarız. Ayrıca bizleri her sene bir araya getiren Süleyman Demirel Üniversitemizin Değerli Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan’a ve emeği geçenlere, Demirel Vakfı’nın Başkanı, Sayın Nihan Atasagun’a ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkürlerimi sunuyorum. Demirel’in hikayesi, sadece İslamköy’den Çankaya’ya giden bir uzun ince yolun hikayesi değildi çünkü. Bu hikaye aynı zamanda, Cumhuriyet’in kalkınma, medenileşme mücadelesinin ve Türk Milleti’nin benlik arayışının hikayesi idi. Sayın Cumhurbaşkanı’mız, İslamköy’deki baba evini gezdirirken, başımızı eğerek girdiğimiz kerpiç odaya bir göz gezdirdikten sonra şöyle demişti: “İşte ben, bu odada kardeşlerimle yaşadım. Elektrik yoktu. Gaz lambasıyla okur-yazardık. Köy okulunu bitirdim. Ortaokul yoktu. Ortaokula gitmek için her sabah kilometrelerce yürür, kasabaya giderdik. Sonra Afyon Lisesi. Eğer bana Cumhuriyet nedir, diye sorarsınız, size cevabım şudur: Cumhuriyet benim işte! İslamköy’den çıkmış bir köylü çocuğunu cumhurbaşkanı yapan, Cumhuriyet’tir. Cumhuriyet budur. Bunu Büyük Atatürk’e borçluyuz.”

    1 Kasım 1924. Bu, Cumhuriyetin ilanından tam 1 yıl sonradır. Sayın Cumhurbaşkanı’mız Doğum Gününü, Cumhuriyet Haftasına denk geldiği için çok severdi. Çocukluğu, Cumhuriyet’in zor yıllarında geçmişti. Yanmış yıkılmış bir Anadolu’nun köyünde. Gençlik yılları şehirde geçmişti ancak yazları köyünde olur, babası ve kardeşleriyle toprakta çalışırdı.

    Böylece Cumhuriyet’in sağladığı muazzam değişime, hem köyde hem şehirde tanıklık etti. Kendisini siyasete iten de Türk köylüsünün ve halkının o dönemdeki yoksulluğu ve çaresizliği idi. Savaş kazanılmış ve bağımsızlık elde edilmişti ama halk perişandı. Memleketin büyük bölümünde içecek su yakacak ışık yoktu. Meslek seçimi, milyonları çatlamış toprakla mavi gökyüzü arasında sıkışmış kaderinden kurtarma kavgasına katkıda bulunma amacıyla oldu. Şevket Süreyya’nın deyişiyle “suyu arayan adam” oldu. Ömrünü suya adadı ve bugün dünyada nam salan dev eserlere imza attı” dedi.

    (Haber Merkezi)

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    sanalbasin.com üyesidir