enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyi partizafer partisiIspartaHaberYerel HaberYerel SeçimIsparta HaberIsparta HaberlerGündemGazetelerAstrolojiBurçlarIsparta Hava Durumu
DOLAR
32,3959
EURO
34,5675
ALTIN
2.376,25
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta
Az Bulutlu
23°C
Isparta
23°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
    medya ekibi
    medya ekibi

    Deprem Burdur da olacak ama Isparta’yı yıkacak

    Deprem Burdur da olacak ama Isparta’yı yıkacak
    18.01.2024 20:44
    96
    A+
    A-

    KAHRAMANMARAŞ GİBİ OLURUZ

    Isparta Mimarlar Odası Başkanı, aynı zamanda bakanlıktan lisanslı ve yetkili Risk Kentsel Dönüşüm Firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, 6 Şubat depreminden örnek vererek Isparta’da olası bir depremde neler yaşanabileceğini anlattı. Caner Ataseven; “Isparta’yı basit bir deprem beklemiyor, çok ciddi ve yıkıcı bir ivme bekliyor” dedi. 

    Yüksek Mimar Caner Ataseven deprem gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

    İlgili profesörlerle sürekli istişare ettiğini ve bu konularla ilgili makaleler okuduğunu belirten Caner Ataseven; “Kahramanmaraş’ta deprem oldu ama Kahramanmaraş’tan çok kaç kilometre uzaklıktaki Hatay yok oldu. Bizde de aynı durum yaşanacak, deprem Burdur da olacak ama Isparta’yı yıkacak” diye konuştu.

    Yüksek lisansını “Isparta ile Burdur’da deprem ve kentsel dönüşüm” konusunda tez yazarak tamamlayan Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven; “Isparta’yı basit bir deprem beklemiyor, çok ciddi bir ivme bekliyor, yıkıcı bir ivme, büyüklük değil, ivme şiddeti doğurur. Beklenen büyük deprem çok büyük ihtimalle Burdur’da olacak. Kahramanmaraş’ta deprem oldu ama Kahramanmaraş’tan daha çok kaç kilometre uzaklıktaki Hatay yok oldu, Kahramanmaraş o kadar etkilenmedi. Burdur’da olacak deprem muhtemelen Burdur’dan çok Isparta’yı yıkacak. Böyle bir durum var. “Hayır Isparta’yı etkileyecek yıkıcı bir deprem olmayacak” diye iddia eden biri varsa çıksın. Bunu profesör hocalarımla sürekli istişare ediyorum. Bizi esas bağlayan kısım eldeki malzememizi biliyoruz, yapı stokumuzu, binlerce binayı inceledik. Çıkan sonuç bizim yapı stokumuz çok kötü, zemini falan geçelim, depremi falan geçtim, kendi kendine göçecek binalarımız var bunu her yerde söylüyorum, deprem bile olmadan çökecek binalarımız var. Dolayısıyla o beklenen büyük depremde Hatay’a yakın bir yıkım olacağını ön görüyorum. Bütün bu çalışmaların sonucu belki Hatay’ın aynısı olmaz ama bir Kahramanmaraş gibi oluruz. Binalarımızın çoğu buna dayanmaz. Esas bu konuda ne yapacağız? Bu konuda bir çalışma var mı? Yollar kapanacak, ulaşım sağlanamayacak, ambulans, itfaiye ulaşamayacak, helikopter elimizde kaç tane var. Yardım bekleyeceğiz, yağmalar olacak… gibi birçok sorunla karşı karşıyayız. Bir İstanbul değiliz, bu bir teselli olabilir, en azından Isparta’dan yürüyerek köylere kaçabiliriz. Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti, hala bu karda kışta insanlar çadırda ,konteynırda yaşıyorlar. Belki ölmek daha iyiydi dedi bazıları. Isparta’da da buna yakın bir deprem olacak. Biz sivil toplum kuruluşları olarak, vatandaş olarak ne kadar konuşursak konuşalım karar vericiler veya yasa çıkarıcılar bir icraat yapmadıkça değişen bir şey olmayacak, olmuyor da.” İfadelerini kullandı.

    TEŞVİKLER ARTSA, VATANDAŞ KREDİYE ULAŞABİLSE NELER YAPAR BAKIN GÖRÜN

    Vatandaşa teşvik verilmeli, krediye ulaşabilmeli, eğer öyle olursa talep oluşur diyen Ataseven; “Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Geçtiğimiz günlerde buraya Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geldi, kendisine bir yazı verdim. İlk maddesini orada okudu, ilk madde şöyleydi; “Biz depremle gerçekten mücadele etmek istiyorsak, kentsel dönüşüme önem veriyorsak ciddiysek, 2 bin lira kira yardımı çok düşük, en az 10 bin olmalı.” İlk madde buydu. Ben mektubu verdikten bir hafta sonra kira yardımını değiştirdiler, bu sefer de 3 bine çıkardılar. 3 bine Isparta’da ev yok, vatandaş neden çürük evini bırakıp da taşınsın, kiraya nasıl çıksın. Buradan anlıyorum ki çok ciddi bir mücadelemiz yok bizim. Teşvikler artsa vatandaş krediye ulaşabilse neler yapar bakın görün, kuyruk olur millet. Halkımızda memnun değil, çürük binada oturmak istemiyor, onlar da ölmek istemiyor ama elleri mahkûm. Vatandaş olarak yapabileceğimiz bir şey yok, durum ortada, günümüzde insanlar karnını zor doyuruyor, bir de barınma sorunun nasıl çözsün. 5 yıl içerisinde bizleri çok ciddi barınma sorunu bekliyor.

    İnşat sektöründe şu anda durgunluk başladı, evler satılmıyor, kiralanmıyor, kiralar düşüyor ev fiyatları düşüyor. Müteahhitler sıkıntılı tabi, satış olmazsa neden inşaata başlasın, inşaata başlamazsa istihdam sorunu başlayacak özellikle de gençler için. İnşaat malzemeleri adeta dövize endeksli, sürekli fiyat değişiyor. Bu defa maliyetleri artıyor, maliyetler artınca ev fiyatları artıyor. Bizi sıkıntılı günler bekliyor, ocak ayında havaların böyle olması, susuzluk sıkıntısı, Eğirdir gölünün yok olması, maalesef iyi şeylerden bahsedemiyorum. Bu olumsuzluklara dikkat çekiyorum ki acilen ciddi kararlar alıp acilen icraatlere başlayalım, hala vakit var, çok geç değil.” dedi.

    # fiyatmücadelevatandaşistanbuleğirdirfiyatlarıinşaatburdur

    Instagram’da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

    Facebook’da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

    X’de bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    sanalbasin.com üyesidir