enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyi partizafer partisiIspartaHaberYerel HaberYerel SeçimIsparta HaberIsparta HaberlerGündemGazetelerAstrolojiBurçlarIsparta Hava Durumu
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta
Az Bulutlu
25°C
Isparta
25°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
    medya ekibi
    medya ekibi

    İmar’da Barış Olmaz!

    İmar’da Barış Olmaz!

    İmar’da Barış Olmaz!
    14.08.2023 11:35
    28
    A+
    A-

    İmar’da Barış Olmaz!Eski Mahallerdeki Konutlar, Depremde Yıkılmaya Müsait

    İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz: ‘Isparta’da eski mahallelerde bulunan konutlar şiddeti yüksek bir depremde yıkılmaya çok müsait. İmar Barışı altında o eski konutların üzerlerine yeni bir daire daha yapılamaz. Bu yüzden İnşaat Mühendisleri Odaları olarak, İmar barışına karşıyız. İmarın barışı olmaz’ dedi.

    Türkiye’de yaşanan büyük depremlerin derin yaraları hala içimizde saklı olmakla beraber bir daha deprem doğal afetinden ciddi hasar almamak için yapılması gerekenleri ve Isparta’da deprem olma risklerini İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz’a sorduk. Kokmaz deprem öncesi için “ İmarda barış olmaz kaçak yapılaşmalara son verilmeli” dedi.

    İnşaat Mühendisleri Odası Antalya şubesi Isparta Temsilciliğini yapan Şeref Korkmaz, Türkiye’nin deprem öncesi aldığı tedbirlerin hayati önem taşıdığını belirterek Isparta’nın birinci deprem bölgesinde yer aldığını söyleyendi. Alınması gereken imar tedbirlere değinen Korkmaz, “Deprem öncesi binalar sağlam yapılanmalı” dedi.

    Aktif Fay hatlarının üzerinde 1. Deprem bölgesinde konumlu olan Türkiye’de deprem gerçeği, alınması gereken tedbirleri akla getiriyor. 1999 Marmara, 2011 Van Depremi ve 2 yıl öncesi İzmir’de yaşanan 6,6 şiddetindeki depremler ve son olarak yürek burkan Kahramanmaraş Merkezli depremler yıkıcı etkiye sahip olup can ve mal kaybına yol açmıştı.

    Bütün bu bilgilerin ışığında Ispartaİnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz’a Isparta’da yıkıcı deprem olma riskini ve deprem öncesi alınması gereken imar çalışma tedbirlerinin neler olduğunu sorduk. Korkmaz, konuyla ilgili açıklamalarında, “İmar barışı dediğimiz ve sadece bizim ülkemizde yürürlükte olan anlaşma yüzünden kaçak yapılaşmalar artıyor. Beklediğimiz 3. Kırılma gerçekleşirse, alınmayan tedbirsizlikler çok can yakar” ifadelerini kullandı.

    Türkiye, 3 büyük fay hattı içerisinde bulunan bir konuma sahip olması nedeniyle, deprem yaşama olasılığı yüksek olduğu ülkeler arasında. Ülkemizde yaşanan acı deprem tecrübeleriyle de deprem riski sabitlenmiş durumda. Peki deprem öncesinde ne gibi önlemler alınmalı? Kaçak yapılaşmalar depremde ne gibi zararlar görür? Isparta’nın evleri depremlere dayanıklı mı? sorularına cevap everen Ispartaİnşaat Mühendisleri odası Başkanı Şeref Korkmaz, deprem tedbirleri konu başlığı altında bilgilendirdi.

    Korkmaz, “Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Deprem gerçeğinin farkına varıp, hayatımızı ona göre şekillendirmeli ve tedbirimizi almalıyız. Deprem konusunda çocuklarda yaşlılara herkesin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi önemlidir. Binalarımızın depreme dayanıklı olması ile birlikte deprem anında nasıl davranacağımız da son derece önemlidir. Türkiye’de yaşanan depremlerde meydana gelen can kayıplarının önemli bir kısmı yıkım kaynaklıdır.

    Bu nedenle içinde yaşadığımız, çalıştığımız veya düzenli olarak kullandığımız binaların inşaat standartlarına uygunluğu sağlanmalıdır. Eğer yeni bir ev alınacaksa, yasa ve yönetmeliklerle belirlenen şartlara uygun olarak inşa edilip edilmediği öğrenilmelidir. İçinde yaşanan bina konusunda hâlihazırda bir bilgi bulunmuyorsa, depreme dayanıklılığının uzmanlar tarafından denetlenmesi gerekir.

    Kaçak yapılaşmaya şiddetle karşı çıktığını söyleyen Şeref Korkmaz, “Kaçak yapılaşmalara son verilmeli. İki kat yapılmasına izin verilen binanın üzerine bir kat dahi çıksanız o binanın sonunu hazırlıyorsunuz demektir. Örneğin Isparta’da eski mahallelerde bulunan konutlar şiddeti yüksek bir depremde yıkılmaya çok müsait. Bu yüzden İnşaat Mühendisleri Odaları olarak yeni çıkan İmar Barışı’na karşıyız. İmarın barışı olmaz” dedi.

    Yönetmeliğe uygun ev yapılması gerektiğini belirten Korkmaz, “ Bütün yönetmeliğe uygun ev yapıldı diyelim bundan sonraki aşamada kesinlikle hane halkının depremle ilgili bilinçlendirilmesi gerekir. Deprem öncesi alınan tedbirler bu hususta hayat kurtarır.

    Evde yaşayan herkesin aktif olarak katılımı ile afet ve acil durum planı hazırlayarak ve bu plan evde yaşayan herkes tarafından ezberlenmeli. Kısacası insanlar deprem anında neler yapabileceği konusunda bilgilendirmeli. İnşaat Mühendisi olarak şunu da söylemek istiyorum. Evet, konumumuz deprem riskinin yüksek olduğu bir yerde ancak alınan tedbirler doğru şekilde uygulanırsa eminim hiçbir şey olmaz.” Bilgilerini verdi.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    sanalbasin.com üyesidir