enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyi partizafer partisiIspartaHaberYerel HaberYerel SeçimIsparta HaberIsparta HaberlerGündemGazetelerAstrolojiBurçlarIsparta Hava Durumu
DOLAR
32,4373
EURO
34,6064
ALTIN
2.384,44
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta
Az Bulutlu
23°C
Isparta
23°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
    medya ekibi
    medya ekibi

    SDÜ’den Bitki Islahı Alanında Öncü Proje

    SDÜ’den Bitki Islahı Alanında Öncü Proje
    29.11.2023 15:41
    19
    A+
    A-

    Süleyman Demirel Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri …

    Doç. Dr. Ebru Önem ve Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Mert Sivri ile Bahçeşehir Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Sivri tarafından geliştirilen “Portakal Kabuğu Katkılı Dokusuz Yüzeylerle Yeni Nesil Anti-Patojenik Bitki Islahı Malzemelerinin Geliştirilmesi” projesi ikincilik ödülü aldı.

    Bitki ıslahında patojen önleyici özelliğiyle dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan proje, Antalya Teknokent, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve TÜRKTOB işbirliğiyle Antalya ANFAŞ Fuar Alanında düzenlenen “7. Bitki Islahı Proje Pazarı”nda ikincilik ödülü aldı.
    Bitki ıslahı konusunda ülkemizde öncü bir projeye imza attıklarını ifade eden proje yürütücüleri Doç. Dr. Ebru Önem ve Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Mert Sivri ile Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Sivri şunları kaydetti: “Piyasada bu yolla bitki ıslahı için çoğunlukla kağıt bazlı polinasyon (tozlaşma) kontrol keseleri kullanılıyor. Ancak bu keselerde biyolojik süreç için gerekli olan ışığı kısıtladığı için ıslah prosesinin hızını sınırlayabiliyor ve maliyetleri yükseltiyor. Ayrıca kağıt esaslı oldukları için yağmurda ağırlaşıp bitkiye zarar vererek rüzgar vb. hava koşullarında yırtılıyor ve kullanılmaz hale geliyor. Bu yüzden bitki ıslahı için daha geçirgen ve şeffaf yapıda, dayanıklı ve maliyet efektif yeni nesil malzemelere ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak projemizde, bitki ıslahını daha verimli hale getirmek, patojenlerden korumak ve sonrasında da bitkileri kuş saldırısı, ani hava koşullarının değişiminden koruyup mikro iklimi düzenlemek yoluyla daha sağlıklı tohum gelişimine katkıda bulunacak dokusuz yüzey esaslı bitki ıslah malzemeleri geliştireceğiz. Ülkemizde bitki ıslahında dokusuz yüzey kullanımını içeren bir proje bulunmadığı için önerilen bu proje öncü niteliğindedir. Ayrıca proje özellikle bitki ıslahında patojen önleyici özelliğiyle dünyada bir ilk olma özelliği taşımaktadır.”

    # Sanayi

    Instagram’da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

    Facebook’da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

    X’de bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    sanalbasin.com üyesidir