enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyi partizafer partisiIspartaHaberYerel HaberYerel SeçimIsparta HaberIsparta HaberlerGündemGazetelerAstrolojiBurçlarIsparta Hava Durumu
DOLAR
32,3393
EURO
34,7863
ALTIN
2.389,22
BIST
10.235,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta
Yağmurlu
17°C
Isparta
17°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
23°C
    medya ekibi
    medya ekibi

    Yenişarbademli’de çilek topraksız yetişiyor

    Yenişarbademli’de çilek topraksız yetişiyor

    Yenişarbademli’de çilek topraksız yetişiyor
    06.07.2023 23:00
    6
    A+
    A-

    Isparta’da tarımsal üretimde yeni teknolojilerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

    Bu kapsamda Yenişarbademli İlçesine bağlı Gölkonak Köyünde 2 dönüm alana kurulan topraksız serada çilek üretimi gerçekleştirilmektedir. Bölgede yoğun ilgi gören serada yıllık 60 ton çilek üretimi hedeflenmektedir. Toplamda 50 bin çilek fidesi, toprak yerine hindistan cevizi kabuğundan üretilen cocopeat içinde yetiştirilmektedir. Tarımın gözde illeri arasında yer alan Isparta’da topraksız tarım ile çilek üreten çiftçi, yılın 8 ayı hasat yapmaktadır.

    Çilek dünyada, yetiştiriciliği çok geniş ekolojik şartlarda yapılan, üretimi her yıl artış gösteren meyve türlerinden biridir. Çilek yetiştiriciliği, esas olarak geleneksel yetiştiricilik metotlarıyla toprakta yapılmakta, bu da hastalık ve zararlılarla ilgili pek çok probleme yol açmaktadır. Topraksız tarım; dekarda daha fazla bitki yetiştirmeye olanak sağlarken, bitki hastalıklarının ve zararlıların oluşumunu da kolaylıkla önleyen bir sistemdir. Ayrıca gübre ve sudan tasarruf edilmesini sağlarken üretimdeki kayıpları da aza indirmektedir.

    Topraksız tarımın çevre dostu bir yöntem olması yanında, kontrollü yetiştiricilik imkânı sağlaması, meyve kalitesi ve veriminin artırması, su, gübre, pestisit kullanımını azaltması ile birlikte herbisit kullanımına gerek kalmaması, iklim koşullarının uygun, fakat toprak koşullarının uygun olmadığı alanlarda yetiştiriciliğe imkân sağlaması topraksız çilek yetiştiriciliğine ilginin giderek artmasını sağlamaktadır.

    (HABER MERKEZİ)

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    sanalbasin.com üyesidir