enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyi partizafer partisiIspartaHaberYerel HaberYerel SeçimIsparta HaberIsparta HaberlerGündemGazetelerAstrolojiBurçlarIsparta Hava Durumu
DOLAR
32,2699
EURO
34,6390
ALTIN
2.412,80
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta
Az Bulutlu
23°C
Isparta
23°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
    medya ekibi
    medya ekibi

    Eğridir Gölü özel hükümleri devreye giriyor!

    Eğridir Gölü özel hükümleri devreye giriyor!

    Eğridir Gölü özel hükümleri devreye giriyor!
    09.08.2023 23:05
    22
    A+
    A-

    Tarihi kayıtlara göre 5 bin yıllık geçmişi bulunan Eğirdir Göl’ü 9 santimetre daha düşerse artık kullanılamıyor. Bu nokta da devreye ‘Eğirdir Gölü Özel Hükümleri’ devreye giriyor.

    ‘Eğirdir Gölü, Eğirdir Çölü, Eğirdir Ölü’ başlığı ne yazık ki gerçek olmak üzere. Ispartalılar artık gölden içme ve sulama suyu gibi başlıca hayati önem taşıyan hiçbir varlığını ortaya koyamayacak.

    Türkiye’nin 4’üncü, içme suyu bakımından 2’nci büyük gölü olan Eğirdir Gölü’nde su seviyesi 18 günde 18 santimetre daha azaldı. Havaların sıcak ve kurak gitmesi, tarımsal sulama sezonunun açılmasıyla birlikte Eğirdir Gölü’nde su seviyesi buharlaşmanın etkisiyle günden güne azalmaya devam ediyor.

    Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği (EKO-BİR) tarafından yapılan ölçümde, Eğirdir Gölü su kotu seviyesinin 914,83 metre olduğu açıklandı. Eğirdir Gölü için ‘kritik su kotu’ seviyesi olan 914,74 metreye sadece 9 santimetre kaldığı öğrenildi.

    Gazetemizin her zaman gündeme getirdiği acı gerçekler ile ne yazık ki yüzleşme zamanı geldi. Ancak günümüze kadar EKO BİR Müdürü Süleyman Can haricinde hiçbir resmi kurumdan ve yöneticiden açıklama gelmedi.

    Eğirdir Gölü Özel ve Genel Hükümleri ile ilgili yapmış olduğumuz araştırmada ise ‘914,74 metreden sonra (itibaren) hiçbir şekilde gölden su çekimi yapılmasına izin verilmez’ maddesi bir kez daha karşımıza çıkıyor. Bu orana ise sadece 9 santimetre kaldı.

    İŞTE EĞRİDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ

    a) 919,00 metre kotu maksimum su seviyesidir.

    b) Eğirdir gölünün içme ve kullanma suyu ilan tarihi 26.02.1991’dir.

    c) 914,74 metreden sonra (itibaren) hiçbir şekilde gölden su çekimi yapılmasına izin verilmez.

    d) Bu hükümler Çevre Düzeni Planı ve Plan hükümlerine aynen işlenir.

    e) Özel hükümlerde yer almayan hususlar ile ilgili olarak Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.

    f) Havza içinde bulunan devlete, belediyelere ve kamuya ait araziler koruma alanları için verilen kısıtlara tabidir.

    g) Havzadaki evsel ve endüstriyel nitelikli atıksular için ekte verilen deşarj standartları uygulanacaktır.

    h) Atıksu altyapı çalışmaları tamamlanmadan yapılaşmaya izin verilmez.

    i) Atıksu altyapı çalışmaları ek’te verilen atıksu bertaraf yöntemleri ile Havza Koruma Planı

    Uygulama Programında öngörülen sürelerde tamamlanacaktır.

    j) Havza Koruma Planında önerilmiş olan arıtma ve kanalizasyon sistemleri inşası eş zamanlı yürütülecektir.

    k) Eğirdir, Gelendost, Yalvaç, Senirkent İlçelerinin kısa, orta ve uzun mesafede bulunan sulama sistemlerinde kapalı sisteme ve su saati uygulamasına Havza Koruma Planı Uygulama Programında belirtilen sürelerde geçilecektir.

    l) Eğirdir Gölü’nden sulama suyu temin eden havza dışındaki sulu tarım arazilerinde, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görüşleri doğrultusunda damla sulama yöntemine Havza Koruma Planı Uygulama Programında belirtilen sürelerde geçilecektir.

    m) Havza genelinde, zirai mücadele ilaçları (pestisit) kullanımı yerine biyolojik ve biyoteknik yöntemlerin kullanımı teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.

    n) Havza genelinde kurulan “tarımsal amaçlı ilaç hazırlama istasyonları” sayısı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görüşleri doğrultusunda düzenlenir.

    o) Havza genelinde 3 yıl içinde basınçlı sulama sistemlerine geçilecektir ve bu kapsamda yapılacak projelere desteklemelerde öncelik tanınır.

    r) Havza genelinde hayvansal atıkların İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görüşleri doğrultunda tarımda kullanımı sağlanır.

    s) Havza genelinde tüm köyler için “Köy Yerleşik Alanı ve Civarı” ilgili idarece belirlenir. Belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki imar planı bulunmayan mevcut yerleşimlerin (mahalle, köy ve mezralar) müstakbel gelişme alanlarını da içine alan yerleşik alan sınırları ilgili mevzuat çerçevesinde Bakanlığın da görüşü alınarak belirlenir.

    t) Kırsal yapı ve kırsal sürdürülebilirliğe dayanan kültürel mirası ve yerel mimari tarzının korunması ve “çevreye duyarlı yerleşim” tasarım ilkelerinin uygulanması havza genelinde özendirilecektir.

    u) Havzada yapılacak depolama tesisleri (Baraj, Gölet vb) yapımı için derelerden kum ve çakıl çıkarılması amacıyla kum ocağı açılmasına depolama tesisi inşaatı bitiminde kapatmak şartıyla izin verilebilir.

    v) Eğirdir ilçesi, Kale burnu – Can Ada – Yeşil Ada arasındaki dolgu sureti ile oluşturulmuş yolun kaldırılarak yerine su sirkülasyonunun sağlanması için köprü yapılmasına Havza Koruma Planında verilen şartların yerine getirilmesi ile izin verilir.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    sanalbasin.com üyesidir