enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyi partizafer partisiIspartaHaberYerel HaberYerel SeçimIsparta HaberIsparta HaberlerGündemGazetelerAstrolojiBurçlarIsparta Hava Durumu
DOLAR
32,2156
EURO
34,7286
ALTIN
2.449,13
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta
Az Bulutlu
17°C
Isparta
17°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
20°C

Çin, “Einstein” astronomi gözlem uydusunu fırlattı

Çin, “Einstein” astronomi gözlem uydusunu fırlattı
09.01.2024 18:38
13
A+
A-
OvWMtVGsUiWCjkaaAu95g

Çin Uzay Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi’nden (CASC) yapılan açıklamaya göre, “Einstein” adı verilen uydu, Long March-2C taşıyıcı roketiyle Sıçuan eyaletindeki Şiçang Uydu Merkezi’nden fırlatıldı.

Ayrıca Çin-Fransız ortaklığıyla geliştirilen, “Değişken Uzay Nesnelerini İzleme Aracı” (SVOM) olarak da adlandırılan uydu, 12 taç yaprak ve 2 filizden oluşan bir lotus çiçeğini andıran tasarıma sahip.

Taç yaprakların geniş-alan X-ışını teleskopları (WXT), filizlerin ise X-ışını takip teleskoplarından (FXT) oluştuğu tasarım, uyduya tam teşekküllü gözlemevi işlevi kazandırıyor.

“ISTAKOZ GÖZÜ”

Uydunun, “ıstakoz gözü” modeliyle aynı anda hem geniş alan gözlemi hem de odaklanmış X-ışını görüntüleme yapabilecek şekilde tasarlanan teleskopları sayesinde, benzer özellikteki diğer teleskopların yakalamadığı fenomenleri ve etkileri kayda alması bekleniyor.

Istakoz gözü, her biri aynı küresel merkeze bakan küp biçimli tüplerden oluşuyor. Bu yapı, ışığın her yönden tüplere yansımasını ve retinada odaklanmasını sağladığından sınırsız alan görüşüne olanak sağlıyor.

Bilim insanları, Einstein uydusuyla, enerjisi tükenen dev yıldızların içe çöküşüyle ortaya çıkan süpernova patlamaları, kütle çekimi dalgalarının yaygını X-ışını parlamaları, hareketsiz kara delikler gibi geçişken göksel fenomenleri ve kainatın derinliklerindeki değişken göksel cisimleri tespit etmeyi amaçlıyor.

Kara deliklerin ve kütle çekim dalgalarının varlığı, ilk kez Albert Einstein’ın “genel görelilik kuramında” ortaya atıldığı için uydu onun adını taşıyor.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir